Heb je een app nodig om stroom op te wekken met zonnepanelen? Nee hoor, die stroom krijg je sowieso. Maar met een app maximaliseer je de stroomopbrengst en verminder je de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet. We leggen graag uit hoe dat zit.
Zodra er zonnepanelen op je dak liggen wil je natuurlijk weten hoeveel ze opleveren. Met een zonnepanelen app van HalloStroom heb je altijd en overal inzicht in de prestaties van jouw energiesysteem. Zo weet je precies hoeveel stroom je opwekt en hoeveel je deze maand bespaart op je energierekening. De app is verbonden met het brein van je zonnepanelensysteem: de omvormer. Daar wordt zonne-energie van 12 Volt omgezet naar 220 Volt stroom. Ook optimaliseert de omvormer de opbrengst van je zonnepanelen.
“De app is verbonden met het brein van je zonnepanelensysteem: de omvormer.”
Wat is het optimaliseren van zonnepanelen?
Je wilt dat je zonnepanelen zoveel mogelijk energie opwekken. Het monitoringsysteem van de omvormer helpt daarbij. Het is mogelijk dat één of meerdere zonnepanelen tijdelijk minder stroom opwekken door schaduw van bijvoorbeeld vuil, bladeren of vogels. Omdat de zonnepanelen met elkaar verbonden zijn, zouden ze zonder monitoringsysteem allemaal minder opbrengen. Slimme software in de omvormer optimaliseert het rendement van elk individueel paneel, waardoor de opbrengst van je systeem hoog blijft.
Stroom die je direct zelf gebruikt terwijl je het opwekt is het meest voordelig. Je hoeft die stroom dan namelijk niet op te slaan in een accu of terug te leveren aan het net. Je kunt ‘zware’ apparaten zoals de wasmachine, droger en de oplader van een elektrische auto daarom beter overdag gebruiken, als de zon volop schijnt. De zonnepanelen app houdt precies bij hoeveel stroom er wordt opgewekt en kan vervolgens apparaten aanzetten. Ook als je niet thuis bent. Dat is nog eens slim met stroom omgaan!
Bij HalloStroom kun je verschillende systemen zonnepanelen huren. Elk systeem heeft een eigen app om de opbrengst en verbruik te monitoren. Je eigen zonnestroom opwekken is enorm slim, want je spaart het milieu én je bespaart op je energierekening. Maar zonnestroom opwekken met een app van HalloStroom is nóg slimmer.
Ben je benieuwd naar de app en wil je weten of zonnepanelen huren voor jou interessant is? Neem dan gerust contact op voor vrijblijvend advies van één van onze specialisten. Je kunt ook alvast de bespaarcheck doen om je voordeel te berekenen.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.