De energieprijzen stijgen explosief. Huishoudens in Nederland krijgen en masse te maken met hogere prijzen voor stroomverbruik: soms gaat het wel om een verdubbeling van hun huidige energierekening. Gelukkig is er hoop: je eigen energie opwekken.
Het is een mix van factoren waardoor de energieprijzen stijgen. Allereerst speelt de energietransitie een grote rol. De druk om de klimaatcrisis aan te pakken (denk aan het Akkoord van Parijs, waarin regeringen toezegden de opwarming van de aarde tegen te gaan), wordt steeds groter voor Europese landen.
Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool, wordt meer en meer beperkt. En we moeten steeds meer terugvallen op CO2-neutrale energie, zoals wind- en zonne-energie.
Een andere reden dat de energieprijzen stijgen, is de koude lente van 2021 (weet je het nog?). Hierdoor zijn gasvoorraden uitgeput geraakt.
Tegelijkertijd was het lastig deze voorraden weer aan te vullen, dankzij een onverwachte stijging van de vraag naar fossiele brandstoffen doordat economieën in heel Europa zich herstelden van de Covid-19-crisis.
Kortom: er is meer vraag naar energie en minder aanbod. Het gevolg is dat de prijzen (explosief) stijgen.
In Nederland leven 600.000 mensen in energie-armoede
In essentie betekent dit dat huishoudens meer zullen moeten gaan betalen voor hun energierekening. Soms wel het dubbele van hun huidige energierekening. Wie eerst 120 euro in de maand betaalde, kan bij een nieuw energiecontract zo maar 240 euro moeten betalen voor dezelfde hoeveelheid energie.
Niet voor niks trekken experts en anti-armoede organisaties aan de bel: energie wordt op deze manier onbetaalbaar voor sommige huishoudens. Dit noem je energie-armoede. In Europa zou het om ruim 12 miljoen huishoudens gaan, in Nederland hebben we het over 600.000 mensen.
Om toch minder geld te betalen voor je energie kun je twee dingen doen.
Zonnepanelen op je dak zorgen ervoor dat jij je eigen energie opwekt. Je kunt zonnepanelen kopen, maar ook zonnepanelen huren. Dat laatste is interessant, omdat je geen grote investering hoeft te doen (je betaalt per maand een vast bedrag dat lager is dan je huidige energierekening) en je bespaart direct.
Hieronder laten we je een rekenvoorbeeld zien voor een gezin met twee kinderen. We gaan er dan vanuit dat dit gezin ongeveer 4000 kWh in het jaar verbruikt.
In 2021 bespaar je nog ruim 400 euro op je energierekening
In 2022 kun je wel meer dan 600 euro besparen
In het voorbeeld hierboven is de huur van 12 panelen genoeg om hetzelfde aantal kWh op te wekken als je verbruikt. Het huren van zonnepanelen is dus zéér voordelig en voor iedereen. Je hoeft geen grote investering te doen om de zonnepanelen in één klap te kopen en kunt tóch direct op je energierekening besparen.
Je betaalt nog steeds (net als met je energierekening) een vast bedrag per maand (de 55 euro), maar dat is veel lager dan het bedrag dat je nu kwijt bent aan de energiemaatschappij (93 euro). Je houdt dus geld over voor belangrijkere dingen.
Enthousiast geworden en ben je benieuwd wat jij kan besparen? Doe dan snel onze bespaarcheck.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.