Nieuws

Energieprijzen stijgen: dit is hoe het komt en wat je er tegen kunt doen

Visual stories micheile So T4 m Zhyh E unsplash

De energieprijzen stijgen explosief. Huishoudens in Nederland krijgen en masse te maken met hogere prijzen voor stroomverbruik: soms gaat het wel om een verdubbeling van hun huidige energierekening. Gelukkig is er hoop: je eigen energie opwekken.

Waarom stijgen de energieprijzen zo fors?

Het is een mix van factoren waardoor de energieprijzen stijgen. Allereerst speelt de energietransitie een grote rol. De druk om de klimaatcrisis aan te pakken (denk aan het Akkoord van Parijs, waarin regeringen toezegden de opwarming van de aarde tegen te gaan), wordt steeds groter voor Europese landen.

Het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals gas, olie en steenkool, wordt meer en meer beperkt. En we moeten steeds meer terugvallen op CO2-neutrale energie, zoals wind- en zonne-energie.

Een andere reden dat de energieprijzen stijgen, is de koude lente van 2021 (weet je het nog?). Hierdoor zijn gasvoorraden uitgeput geraakt.

Tegelijkertijd was het lastig deze voorraden weer aan te vullen, dankzij een onverwachte stijging van de vraag naar fossiele brandstoffen doordat economieën in heel Europa zich herstelden van de Covid-19-crisis.

Kortom: er is meer vraag naar energie en minder aanbod. Het gevolg is dat de prijzen (explosief) stijgen.

Zbynek burival V4 ZYJZJ3 W4 M unsplash

In Nederland leven 600.000 mensen in energie-armoede

Wat betekent de stijging van de energieprijzen?

In essentie betekent dit dat huishoudens meer zullen moeten gaan betalen voor hun energierekening. Soms wel het dubbele van hun huidige energierekening. Wie eerst 120 euro in de maand betaalde, kan bij een nieuw energiecontract zo maar 240 euro moeten betalen voor dezelfde hoeveelheid energie.

Niet voor niks trekken experts en anti-armoede organisaties aan de bel: energie wordt op deze manier onbetaalbaar voor sommige huishoudens. Dit noem je energie-armoede. In Europa zou het om ruim 12 miljoen huishoudens gaan, in Nederland hebben we het over 600.000 mensen.

Wat kan ik doen tegen de stijgende energieprijzen?

Om toch minder geld te betalen voor je energie kun je twee dingen doen.

  1. Je huis goed isoleren
  2. Je eigen energie opwekken

Hoe wek ik mijn eigen energie op?

Zonnepanelen op je dak zorgen ervoor dat jij je eigen energie opwekt. Je kunt zonnepanelen kopen, maar ook zonnepanelen huren. Dat laatste is interessant, omdat je geen grote investering hoeft te doen (je betaalt per maand een vast bedrag dat lager is dan je huidige energierekening) en je bespaart direct.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Hieronder laten we je een rekenvoorbeeld zien voor een gezin met twee kinderen. We gaan er dan vanuit dat dit gezin ongeveer 4000 kWh in het jaar verbruikt.

Stroomprijzen 2021 2

In 2021 bespaar je nog ruim 400 euro op je energierekening

Stroomprijzen 2022 2

In 2022 kun je wel meer dan 600 euro besparen

Zonnepanelen huren is zeer voordelig

In het voorbeeld hierboven is de huur van 12 panelen genoeg om hetzelfde aantal kWh op te wekken als je verbruikt. Het huren van zonnepanelen is dus zéér voordelig en voor iedereen. Je hoeft geen grote investering te doen om de zonnepanelen in één klap te kopen en kunt tóch direct op je energierekening besparen.
 

Je betaalt nog steeds (net als met je energierekening) een vast bedrag per maand (de 55 euro), maar dat is veel lager dan het bedrag dat je nu kwijt bent aan de energiemaatschappij (93 euro). Je houdt dus geld over voor belangrijkere dingen.

Enthousiast geworden en ben je benieuwd wat jij kan besparen? Doe dan snel onze bespaarcheck

Hallo Stroom Lelystad a6 windmolens zonnepanelen W800 H600 Mcrop upscale I1 Q90 L Bfff P50 50
Hallo Lelystad dag naakte daken W800 H600 Mcrop upscale I1 Q90 L Bfff P50 50
Lelystad Hallo Stroom dag naakte daken
Hallo Almere hallo zonnige daken

Deel dit artikel



Bekijk onze oplossingen om te besparen op je energierekening