Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over zonnepanelen. Of je nu wilt weten hoe zonnepanelen werken, wat de kosten zijn of hoe je het meeste uit je investering haalt, wij hebben alle informatie voor je op een rij gezet. Heb je na het lezen van de FAQ nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Op bijna alle daken kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden. Dat betekent dat je dus snel kunt kiezen voor zonnepanelen huren. De exacte opbrengst hangt af van de ligging van het dak en de hellingshoek. Met onze eenvoudige online bespaarcheck zie je direct of je dak in aanmerking komt.
Een optimizer zorgt ervoor dat een afzonderlijk zonnepaneel maximaal wordt verbruikt. Zo kan het systeem alsnog optimaal produceren. Houd er wel rekening mee dat schaduw zorgt voor minder energieopbrengst.
Bij HalloStroom is het minimum aantal panelen dat je kunt huren 3. We gebruiken hierbij Enphase zonnepanelen met een micro-omvormer. Dat betekent dat je geen ruimte kwijt bent in je huis aan een grote omvormer: die zit namelijk al in je zonnepanelen verwerkt.
Zeker! We kunnen je dak helaas niet groter maken, maar met zonnepanelen bespaar je wel meteen op je energierekening: een deel van je verbruik wek je immers zelf op. Je bespaart dus altijd! Daarnaast kun je deze zonnepanelen ook gebruiken om minder gas te verbruiken. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van elektrische kachels in plaats van de normale verwarming aan te zetten.
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt van een aantal factoren af. Bijvoorbeeld het verbruik en de oppervlakte van het dak. Op een gemiddeld Nederlands dak passen tussen de 8 en 16 zonnepanelen. Een gezin met 4 personen verbruikt gemiddeld 4600 kWh. Hiervoor zijn dan ongeveer 15 zonnepanelen nodig.
HalloStroom levert 1 type paneel met een hoog rendement. Gemiddeld leveren onze panelen tussen de 170 kWh en de 188 kWh per vierkante meter, per jaar.
Ook op een bewolkte of regenachtige dag leveren zonnepanelen energie. Daglicht is al genoeg om energie op te wekken.
onnepanelen huren bij HalloStroom betekent 100% duurzame stroom zonder risico’s of stress. Naast het huren van je abonnement ben je gelijk verzekerd. Daarnaast hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken, want dat doet de regen voor je. En denk je dat er iets mis is met je zonnepanelen of het systeem? Dan mag je altijd contact met ons opnemen.
Onze zonnepanelen zijn voorzien van een beschermlaag. Deze beschermt het glas tegen vuil en krassen. Vuil dat toch op de zonnepanelen blijft liggen, spoelt er weer vanaf als het flink regent. De natuur doet dus zijn werk.
Mocht het echt nodig zijn om je zonnepanelen schoon te maken, dan adviseren we je dat niet zelf te doen. Er zijn professionele bedrijven die de zonnepanelen kunnen schoonmaken. Ze gebruiken hiervoor gedemineraliseerd water of osmosewater. De panelen worden gereinigd met een speciale, zachte borstel zodat ze niet beschadigen. Agressieve schoonmaakmiddelen, harde borstels of hogedrukspuiten kunnen de coating van de zonnepanelen namelijk aantasten.
Zonnepanelen hebben dus genoeg aan een goede regenbui, maar onder sommige omstandigheden kun je ze laten reinigen:
Gemiddeld gaat een zonnepaneel 30 jaar mee en vraagt om weinig onderhoud. Je moet er wel rekening mee houden dat na een tijdje de zonnepanelen iets minder energie opwekken. Hierdoor gaat je rendement iets omlaag.
Wanneer je bij HalloStroom kiest voor zonnepanelen huren, zit daar een verzekering bij in. Nergens om je zorgen over te maken dus!
Wanneer je bij HalloStroom kiest voor zonnepanelen huren, zit daar een verzekering bij in. Zit het een keer tegen omdat een storm schade heeft aangebracht aan je zonnepanelen, dan kun je rekenen op de service van HalloStroom.
Kan ik bij HalloStroom terecht in geval van schade aan de panelen veroorzaakt door storm?
Uiteraard kun je hiervoor bij HalloStroom terecht. De panelen op je dak zijn door ons goed verzekerd! Heb je schade die is veroorzaakt door storm, neem dan contact met ons op.
Wat moet ik doen als klantenservice telefonisch niet bereikbaar is?
Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9:00 uur en 17.30 uur. Je kunt ons buiten deze tijden wel bereiken via onze chatservice of door een mail te sturen naar storm@hallostroom.nl. Vermeld hierin altijd jouw naam, adres en het telefoonnummer waarop wij jou kunnen bereiken. Als het niet tot de eerstvolgende werkdag kan wachten, nemen wij eerder contact met je op.
Hoe snel kan de schade hersteld worden?
Wij zullen binnen 3 tot maximaal 5 werkdagen contact met je opnemen om een oplossing te bespreken. Uiteraard wordt er naar urgentie gekeken. Indien nodig zal een schade met een hogere prioriteit eerder worden opgepakt.
Is de situatie gevaarlijk door loshangende zonnepanelen en kunnen wij i.v.m. de storm niemand sturen om het dak op te gaan, bel dan de brandweer via 0900-0904. Zet tevens het gebied af, zodat voorbijgangers geen gevaar lopen.
Wordt de gemiste opbrengst gecompenseerd?
Wij proberen het probleem uiteraard zo snel mogelijk op te lossen, maar in ieder geval binnen 30 dagen na de melding. De eerste 30 dagen zal er geen compensatie plaatsvinden.
Mocht het onverhoopt langer duren dan kan er een compensatie worden aangevraagd over de dagen die bovenop de gestelde 30 dagen tot de dag van oplossing zijn geweest.
In de meeste gevallen heb je geen (omgevings-)vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Soms is een vergunning wel nodig. Bijvoorbeeld als het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan, of wanneer je in een monument woont. Je kunt hierover het best bij je gemeente informeren. Meer informatie vind je op de Rijksoverheid.
Het huren van zonnepanelen betekent dat je direct kunt beginnen met besparen, zonder de noodzaak van een initiële investering.
Het proces van het huren van zonnepanelen begint met een adviesgesprek waarin we jouw energiebehoeften en de geschiktheid van je woning in kaart brengen. Vervolgens stellen we een pakket samen dat past bij jouw situatie. De huurkosten zijn afhankelijk van de grootte van het systeem en zijn inclusief installatie, onderhoud en monitoring. Je betaalt een vast maandbedrag, dat meestal lager is dan je huidige energiekosten.
De huurprijs wordt bepaald op basis van de grootte van het systeem en je energieverbruik. Dit bedrag wordt maandelijks automatisch afgeschreven en omvat alle kosten voor het gebruik en onderhoud van de zonnepanelen. Er zijn geen verborgen kosten; alles is inbegrepen in de huurprijs.
Ja, je dak moet voldoende ruimte bieden en een goede zonligging hebben om in aanmerking te komen voor het huren van zonnepanelen. Daarnaast moet het dakstructuur stevig genoeg zijn om de panelen te dragen. Tijdens het adviesgesprek beoordelen we of je woning geschikt is.
We doen er alles aan om jouw nieuwe zonnepanelen zo snel als mogelijk te installeren. Meestal kan dat binnen een paar maanden. Zo kun je straks genieten van je duurzame energie.
Zeker! Ook als je dak op andere windrichtingen ligt, kun je prima voordeel halen uit zonnepanelen. Via onze bespaarcheck vraag je heel gemakkelijk een vrijblijvende analyse aan. Dan weet je direct of het interessant voor je is.
Platte daken zijn super geschikt voor zonnepanelen. Onze installateurs gebruiken daarvoor speciale bevestigingssystemen.
Traditionele aanbieders willen graag verdienen aan je verbruik en verhogen vaak de prijzen elk jaar. Ook is de energie vaak niet helemaal duurzaam. Bij HalloStroom wek je 100% duurzame energie op en weet je zeker dat je 15 jaar dezelfde lage prijs betaalt. Wel zo duidelijk.
Voor de meeste woningen zijn geen speciale vergunningen nodig voor het installeren van zonnepanelen. In specifieke gevallen, zoals bij monumentale panden, kan het zijn dat een vergunning vereist is. Wij ondersteunen je bij het bepalen of een vergunning nodig is en helpen je met de aanvraag als dat het geval is.
Bij HalloStroom kun je 15 jaar lang zorgeloos profiteren van jouw zonnepanelen.
Wij zijn verantwoordelijk voor het vervangen van defecte onderdelen tijdens de huurperiode. Als er een probleem optreedt, streven we ernaar om dit zo snel mogelijk te verhelpen, meestal binnen enkele werkdagen na melding van het probleem. Ons team staat klaar om eventuele storingen of defecten snel en efficiënt op te lossen.
De garantie dekt de meeste defecten en storingen die tijdens normaal gebruik kunnen optreden. Echter, schade door verkeerd gebruik, externe factoren zoals natuurrampen, of aanpassingen door derden kunnen uitgesloten zijn van de garantie. We adviseren altijd om de specifieke garantievoorwaarden zorgvuldig door te nemen.
In jouw pakket zitten de zonnepanelen, de omvormer, alle benodigde bekabeling, en de installatie door gecertificeerde professionals. Daarnaast zorgen we voor monitoring van je systeem en krijg je toegang tot een online portal waar je de prestaties van je zonnepanelen kunt volgen.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.