Op deze pagina vind je antwoorden op de meest gestelde vragen over huren of kopen. Wij hebben alle informatie voor je op een rij gezet. Heb je na het lezen van de FAQ nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Natuurlijk wil je graag zonnepanelen en/of een thuisbatterij. Maar wat is beter voor je: huren of kopen? Ga je huren, dan profiteer je direct van alle voordelen, zonder dat je eerst een aanzienlijke investering moet doen. Koop je het systeem? Dan moet je vooraf een investering doen en zal je daarnaast zelf meer moeten regelen. De terugverdientijd is dan wel wat korter. Aan jou de keus.
Op deze pagina lees je nog veel meer over huren of kopen!
Zonnepanelen en/of een thuisbatterij kopen is over het algemeen een grote investering. Op de lange termijn is kopen wel goedkoper. Als je gaat huren bespaar je sowieso geld. Je bespaart alleen minder dan bij koop, omdat je huurbedrag daar nog vanaf gaat. Alleen kan niet iedereen zomaar een grote som geld neerleggen, dus dan is huren een goeie optie!
Wil je meer weten over het kopen van zonnepanelen of het kopen van een thuisbatterij? Lees dan verder over bijvoorbeeld de opbrengst van zonnepanelen.
Bij kopen ben je direct eigenaar, zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties en kun je in sommige gevallen gebruikmaken van subsidies en btw-teruggave. Bij huren betaal je een vast bedrag per maand, zonder investering vooraf. Installatie, onderhoud en service zijn dan inbegrepen.
Welke optie het beste bij je past, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren.
Huren is interessant als je graag wilt verduurzamen en volledig ontzorgd wilt worden, maar geen spaargeld hebt of wilt inzetten.
Kopen is juist aantrekkelijk als je het geld beschikbaar hebt en het maximale rendement uit je installatie wilt halen.
De koper is direct eigenaar van de zonnepanelen of thuisbatterij. Bij huur blijft het eigendom bij HalloStroom en verzorgen wij onderhoud, service en verzekering.
Bij huur is alles inbegrepen: installatie, onderhoud, service en verzekering. Bij koop ben je zelf verantwoordelijk voor het systeem.
Ja, dat kan! Bij ons heb je de mogelijkheid om een thuisbatterij te huren. Zo profiteer je van de voordelen van energieopslag zonder direct een grote investering te doen.
Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te huren en een thuisbatterij te kopen of juist andersom. Zo heb je de vrijheid om de combinatie te kiezen die het beste past bij jouw situatie en budget.
Heb je al zonnepanelen gekocht? Dan kun je daar gewoon een gehuurde thuisbatterij aan toevoegen. Zo spreid je de kosten, maar profiteer je wel van de voordelen van energieopslag.
Let op: het is belangrijk dat de systemen goed op elkaar zijn afgestemd. Geen zorgen, wij helpen je daar natuurlijk graag bij.
Bij koop van zonnepanelen of een thuisbatterij kun je in sommige gevallen de btw terugvragen. Dit is alleen mogelijk als het systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet én je (een deel van) je stroom teruglevert. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Bij huur kun je geen btw terugvragen, omdat je geen eigenaar bent van het systeem.
Dat hangt af van je persoonlijke situatie, budget en toekomstplannen. Huren is aantrekkelijk als je geen grote investering wilt doen. Je betaalt een vast maandbedrag en installatie, onderhoud en garantie zijn inbegrepen. Bovendien kun je het huurcontract tussentijds altijd afkopen, waardoor je eigenaar wordt van het systeem.
Kopen is op de lange termijn meestal voordeliger. Je verdient je investering terug via lagere energiekosten en profiteert daarna jarenlang van eigen opgewekte en opgeslagen stroom.
Kies je voor zowel zonnepanelen als thuisbatterij huren, dan heb je direct voordeel zonder hoge startkosten én een slimme combinatie van opwekken én opslaan. Koop je beide samen, dan haal je waarschijnlijk het hoogste rendement op de lange termijn, maar dan moet je die investering natuurlijk wel kunnen (en willen) doen.
Let op: Als je zowel zonnepanelen als een thuisbatterij tegelijk huurt of koopt, ontvang je een eenmalige cashback van € 150,-. Informeer bij ons naar de mogelijkheden.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.