Mooi, het is duidelijk dat je zonnepanelen op je dak wilt. Dat horen we graag! Maar wat is beter: huren of kopen? Bij HalloStroom kun je zonnepanelen huren, niet kopen. Toch geven we hier de voor- en nadelen van beide opties. We vinden het namelijk belangrijk dat je een volledig beeld hebt om de juiste keuze te kunnen maken.
Het grote verschil tussen zonnepanelen huren en kopen is dat je bij kopen moet investeren. Bij huren investeer je niets en betaal je een vast bedrag per maand. Daartegenover staat dat het totale aankoopbedrag iets lager is dan het totale huurbedrag over de huurperiode van 15 jaar.
Veel mensen vinden het prettig om van te voren precies te weten waar ze aan toe zijn. Dat is het geval bij zonnepanelen huren, want dan betaal je een vast bedrag per maand waarmee alle kosten zijn gedekt. Wanneer je zonnepanelen koopt met geleend geld zul je elke maand rente en aflossing betalen. Koop je met eigen geld, dan heb je geen vaste maandlasten.
Zonnepanelen die je koopt zijn jouw eigendom. Bij de verkoop van je woning kun je ook de zonnepanelen verkopen of je neemt ze mee naar je nieuwe huis. Gehuurde zonnepanelen zijn niet jouw eigendom, maar het is mogelijk ze mee te verhuizen naar je nieuwe woning. En het huren van zonnepanelen is inclusief verzekering. Wel zo prettig, mocht er iets met je installatie gebeuren.
Of je nu gaat huren of kopen, je zonnepanelen wekken exact dezelfde 100% duurzame stroom op. Daarmee bescherm je zowel de aarde tegen opwarming als jezelf tegen een hoge energierekening. Laat je in beide gevallen natuurlijk wel goed adviseren welk systeem, omvormer en panelen het beste zijn voor jouw dak.
Het gebeurt niet vaak, maar je zonnepanelensysteem kan ineens een probleem hebben. Misschien rukt een storm een draadje los, of werkt de omvormer niet goed meer. Als eigenaar van zonnepanelen draai je zelf op voor de kosten van een reparatie of vervanging. Voor huurders van zonnepanelen zijn alle reparatiekosten inbegrepen in het maandbedrag.
Wil je weten of huren of kopen het beste bij je wensen aansluit? Bekijk hieronder de voor- en nadelen.
En? Is huren in jouw geval de beste oplossing? Mocht je er nog niet helemaal uitkomen: je kunt onze deskundige medewerkers altijd om advies vragen. Doe eerst de bespaarcheck, en maak daarna een afspraak met één van onze adviseurs.
Bij HalloStroom verhuren we volledig zwarte panelen, van de beste merken. Met een vermogen van 430 Wattpiek per paneel behoren deze zonnepanelen tot de krachtigste op de markt. Dit betekent dat ze meer energie kunnen genereren dan standaardpanelen. Hierdoor wordt de energieopbrengst gemaximaliseerd.
N-type zonnepanelen
De panelen die we gebruiken zijn zogenoemde N-type zonnepanelen. Naast N-type zonnepanelen zijn er ook P-type zonnepanelen. N-type zonnepanelen zijn beter, omdat ze langer meegaan en je hiermee meer stroom kunt opwekken. N-type zonnepanelen zijn panelen waarin silicium gedoteerd is met fosfor, dat één elektron meer heeft dan silicium. Dit zorgt voor een negatieve lading en daarom heten deze panelen N-type zonnepanelen.
Het voordeel van N-type zonnepanelen is dat ze een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar hebben. Na 30 jaar wordt er nog steeds 89% opgewekt ten opzichte van dag 1. Ter vergelijking: P-type panelen hebben een productgarantie van 15 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar, waarna er nog 80% ten opzichte van dag 1 wordt opgewekt. Kort samengevat: N-Type panelen zijn een stuk beter dan P-Type panelen! En dit leidt weer tot een zeer voordelige prijs per kWh.
Tier-1 zonnepanelen
Bij HalloStroom gebruiken we alleen Tier-1 zonnepanelen. Dit betekent dat wij alleen werken met zonnepanelen van uitstekende kwaliteit, met de beste garantieregelingen, de laagste degradatie en de langste levensduur.
Visueel aantrekkelijke zonnepanelen
Zonnepanelen zijn er in allerlei soorten en maten, maar wij vinden het belangrijk dat onze zonnepanelen visueel aantrekkelijk zijn. Daarom werken wij met zwarte zonnepanelen met een zwarte rand (full black). Een zonnepaneel weegt 22 kilo en is beschikbaar in 1 formaat, namelijk 1762mm x 1134mm x 30mm.
De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen per m2 is afhankelijk van verschillende factoren. Er zijn er vier:
Door bovenstaande factoren kun je nooit precies zeggen hoeveel de opbrengst van zonnepanelen per m2 is. Wel kunnen we je een gemiddelde opbrengst geven. En wie zonnepanelen huurt bij HalloStroom, krijgt toegang tot een app waarmee je precies de opwekking van je zonnepanelen kunt bekijken.
Bij de gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel per m2 kun je er niet vanuit gaan dat een zonnepaneel van 430 Wp ook echt 430 Wp oplevert. Dat komt door bovengenoemde factoren. Je moet dan rekening houden met de instralingsfactor. In Nederland is die gemiddeld 85%, ofwel 0,85. Hieronder vertellen we je hoeveel de maximale opbrengst van zonnepanelen per m2 is.
Totale vermogen in Wattpiek (Wp) * Instralingsfactor = opbrengst 1 zonnepaneel in kWh per jaar
Een zonnepaneel van 430 Wp zal dus: 430 * 0,85 = 365 kWh per jaar opleveren.